Rid dressyr i skogen

Vem tröttnar inte ibland på ridbanans fyrantsspår? Varför inte köra ett dressyrpass ute i skogen då? Det går alldeles utmärkt att jobba hästen mellan gran och fur eller på en härlig skogsväg!

1. Skritta fram- jogga sedan.

Börja precis som vanligt med att skritta fram hästen i ungefär tio minuter. När hästen ledat upp sig lite kan du samla upp tyglarna och komma fram i trav. Underlaget ska vara mjukt och slätt och du ska rida lätt. Var noga med att hålla takt och tempo-hästen får inte rusa!

 

2. Lösgörande

Ett bra sätt att få hästen lösgjord i sidorna är serpentiner. Rid serpentiner mellan träden, ungefär fyra bågar varje gång. Lägg ner jobb på att få hästen böjd runt din skänkel och ställ om noggrant för varje båge. Fuskjobb lönar sig inte!

 

3. Variera med klättring

Lägg in lite klättring mitt i passet så aktiverar du ryggen på hästen.

 

4. Halter och igångsättningar

Ibland kan stenar ligga väldigt lägligt till. Använd dem som riktmärken när du ska träna halter. Sikta in dig på en sten och bestäm dig för att precis vid den ska hästen stå still. Förbered halten i god tid. Upprepa övningen tills det fungerar.

 

5. Skänkelvikningar

Börja i skritt på en lång skogsväg. Flytta hästen några steg från den ena väggrenen mot den andra. Flytta sedan tillbaka till den ursprungliga vägrenen. Gör sedan övningen i trav. Det här är en jättenyttig övning eftersom man får sättet att tänka framåt alldeles gratis. Trots det så var uppmärksam på om hästen tvärar för mycket eller går med bakdelen före.

 

6.Galopparbete

Hittar du ett öppet fält så passa på att lägga galopparbetet där. Gör fattningar och avsaktningar, framåtbjudningen kommer automatiskt eftersom de flesta hästar gillar att galoppera på fält. Men kräv också att hästen saktar av när du ber den. Avsluta med att cantra något varv runt fältet. Hästen ska gå på tygeln och i ett lugnt tempo.

 

7. Lägga ned

Avsluta ditt pass med att ”lägga ned” hästen, med det menas att hästen får söka sig framåt-nedåt till en låg, avslappnad form. Detta görs lämpligen i trav. Trava rakt fram på en väg, rid lätt och låt hästen söka sig framåt-nedåt. Skritta sedan de allra sista tio minutrarna.

 

Det här inlägget postades i stalltips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s